12 Temmuz 2016 Salı

Tevrat’ta 7 Safha 4 Teslim

                     Tevrat’ta 7 Safha 4 Teslim

Sevgili kardeşlerim, öncelikle hanif dîninin hedef emirlerini oluşturan 7 safha 4 teslimi bir kere daha tekrar edelim ve sonra Tevrat’ta da bu safhaların farz olup olmadığına bakalım:

1.Vahdet:Allah'ın tekliği.                                                                                                                     
2. Tevhid: Tek bir dîn etrafında toplanan insanlar. Allah'a ulaşmayı dilemekten irade teslimine kadar geçen, herşeyi Allah'a teslim etmek üzere Allah'a ulaşmayı dileyen insanların tek bir fırkayı oluşturması; tevhid. Bu ikinci faktör. Birinci faktör vahdet; Allah’ın tekliği. İkinci faktör tevhid; sadece Allah’a ulaşmayı dileyenlerin oluşturduğu tek bir topluluk.

3. Teslim: Ruhun, vechin, (yani fizik vücudun) nefsin ve iradenin Allah'a teslimi.

İşte bu, tek dînin Allah'ın değişik zaman aralarında Hz. Musa’ya, Hz. İsa’ya ve Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V)’e indirdiği Tevrat, İncil ve Kur’ân’ın temelde aynı kitaplar olduğunu sizlere ispat etmek için buradayız. İslâm dîninin özelliği 7 safha ve 4 tane teslimdir.

1. safha: Allah’a ulaşmayı dilemek
2. safha: Mürşide tâbî olmak
3. safha: Ruhun dünya hayatında Allah’a ulaşması (1. teslim)
4. safha:
Fizik vücudun (vechin) teslimi (2. teslim)
5. safha: Nefsin teslimi (3. teslim)
6. safha: İhlasa, İrşada ulaşmak
7. safha: İradeyi Allah’a teslim etmek (4. teslim)

Şimdi ne diyordu  Allahû Tealâ, Kur’ân-ı Kerim’de Şûrâ Suresinin 13. âyet-i kerimesinde?

42/ŞÛRÂ-13: Şerea lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrekû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyh(ileyhi), allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).

“Hz. Nuh’a, Hz. İbrâhîm’e, Hz.Musa’ya ve Hz. İsa’ya hangi şeriatı vermişsek Sana da aynı şeriatı verdik.” diyor Allahû Tealâ. İşte şimdi bakıyoruz; Allahû Tealâ acaba 7 safhayı Hz. Musa’ya ve o’na tâbî olanlara Tevrat’ta farz kılmış mı? İşte, farz kıldığının kesin işaretlerini taşıyan Tevrat’taki âyetler

1. safha: Allah’a ulaşmayı dilemek

1.Samuel-7/3-4: Samuel İsrail halkına şöyle dedi: Eğer bütün yüreğinizle RAB'be dönmeye istekliyseniz, yabancı ilahları ve Aştoret'in putlarını aranızdan kaldırın. Kendinizi RAB'be adayıp yalnız O'na kulluk edin. RAB' de sizi Filistliler'in elinden kurtaracaktır. Bunun üzerine israilliler Baal'in ve Aştoret'in putlarını atıp yalnızca RAB'be kulluk etmeye başladılar.

Tıpkı Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in zamanında nasıl insanlar putlara tapıyorsa o zaman da tanrıça Aştoret diye bir kadın tanrıya tapıyorlarmış, tanrıçaya (onun putları). “Kendinizi Rabb’e adayıp yalnız O’na kul olun.” Sadece dilemek değil (niyetli olmak) değil, dilemek değil.’ Allah’a kul olmayı da ifade ediyor. Zaten kim Allah’a ulaşmayı dilerse, dilediği anda Allah’a kul olmuştur bu, 1. kulluktur ve Allahû Tealâ zaten ‘bütün insanları Kendisine kul olsunlar.’ diye yaratmış. Allahû Tealâ Zâriyât Suresinin 56. âyet-i kerimesinde buyuruyor:
51/ZÂRİYÂT-56: Ve mâ halaktul cinne vel inse illâ li ya'budûn(ya'budûni).
Ve Ben, insanları ve cinleri (başka bir şey için değil, sadece) Bana kul olsunlar diye yarattım.

“Biz insanları ve cinleri (başka bir şey için değil),  Bize kul olsunlar diye yarattık.” diyor. İşte “Sadece Allah’a kul olun! Rabb de sizi Filistinlilerin elinden kurtaracaktır. Bunun üzerine İsrailliler, Balin ve Aştoret’in putlarını atıp yalnızca Rabb’e kul oldular.” diyor Allahû Tealâ.

2.Krallar-23/25: Ne ondan önce, ne de sonra Onun gibi candan ve yürekten vargücüyle RAB'be yönelen ve Musa'nın yasasına uyan bir kral çıktı.

2.Tarihler-7/14: Adımla çağrılan halkım alçakgönüllülüğü takınır, bana yönelip dua eder, kötü yollarından dönerse, gökten onları duyacağım, günahlarını bağışlayıp ülkelerini sağlığa kavuşturacağım.

Museviler, Allah'a ulaşmayı dilemişler:

2.Tarihler-19/3: Ancak, bazı iyi yönlerin de var. Ülkeden Aşera putlarını kaldırıp attın ve yürekten Tanrı'ya yönelmeye karar verdin." Yehoşafat'ın yaptığı yenilikler.

2.Tarihler-19/4: Yehoşafat Yeruşalim'de yasadı. Beer-seva'dan Efrayim dağlık bölgesine kadar yine halkın arasında dolaşarak onları atalarının Tanrısı RAB'be döndürdü.

2.Tarihler-20/4: RAB'be yönelmek için Yahuda'nın bütün kentlerinden gelen halk toplanıp RAB'den yardım diledi.

2.Tarihler-22/9: Sonra Ahazya'yı aramaya koyuldu. Onu Samiriye'de gizlenirken yakalayıp Yehu'ya getirdiler, sonra öldürdüler. Ahazya'yı, "Bütün yüreğiyle RAB'be yönelen Yehoşafat'ın torunudur" diyerek gömdüler. Böylece Ahazya'nın soyunda krallığı yönetebilecek güçte kimse kalmadı.

2.Tarihler-26/5: Kendisine Tanrı korkusunu öğreten Zekeriya'nın günlerinde Tanrı'ya yöneldi. RAB'be yöneldiği sürece Tanrı onu başarılı kıldı.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.