2 Nisan 2019 Salı

2. Basamak; İntibalar

2. Basamak; İntibalar

İşte biz insanlar olayları önce mukayese ediyoruz, sonra da muhakeme ediyoruz. Allahû Tealâ, biz insanlar için olayların bir değer ifade ettiğini Dehr Suresinin (İnsan Suresinin) 3. âyet-i kerimesinde anlatmış:

76/İNSÂN (DEHR)-3: İnnâ hedeynâhus sebîle immâ şâkiren ve immâ kefûrâ(kefûren).
Muhakkak ki Biz, onu (Allah’a ulaştıran) yola hidayet ettik. Fakat o, ya (Allah’a ulaşmayı diler) şükreden olur, ya da (Allah’a ulaşmayı dilemez) küfreden olur.


"Allah bütün insanları hidayete ulaştırmayı diler. Ama insanlar dilerlerse şükredenlerden olur, dilerlerse küfredenlerden olur." diyor. 

Öyleyse bir takım insanlar olayları doğru bir yoruma tâbî tutacaklar, şükredenlerden olacaklar. Ne yazık ki başka bir kısım insanlar, olayları şeytanın kendilerine verdiği telkinler açısından değerlendirecekler ve Allah'ın yolundan sapmış olacaklar.

Olayları önce mukayese ederiz (karşılaştırırız), arkasından muhakeme ederiz. Asıl hükme medar olacak (hükmü oluşturacak olan sisteme muhakeme diyoruz. Burada bütün değer hükümleri devreye girer. Mukayesede ise salt bir karşılaştırma söz konusudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.