4 Ekim 2017 Çarşamba

ZİKİR

ZİKİR

·         Zikir; Allah’ı zikretmek, Allah’ı anmak, hatırlamak mânâsına gelmektedir.
·         Zikir; Allah’ın ismini “Allah, Allah, Allah…” diye tekrar etmek mânâsına gelmektedir. Allah’ın adının serbest irade ile anılmasına zikir; gayri iradi olarak tekrar edilmesine de “tesbih” denir.
·         Zikir; Bir mefhumun, bir kelimenin daha evvel geçtiğini, kullanıldığını da ifade etmekte de kullanılır. Meselâ “Yukarıda mezkur olan bu kelime” cümlesi, “Yukarıda zikredilmiş olan” demektir.

 Allahû Tealâ Muzemmil Suresinin 8. âyet-i kerimesinde buyuruyor ki:

73/MUZEMMİL-8: Vezkurisme rabbike ve tebettel ileyhi tebtîlâ(tebtîlen).
Rabbinin (Allah’ın) ismiyle zikret ve her şeyden kesilerek O’na (Allah’a) dön (ulaş, vasıl ol).

“Rabbinin ismini zikret.” Yani Allah ismini tekrar et. Diğer Esmalar Allahû Tealâ’nın sıfatlarını belirtir. Allahû Tealâ A’râf Suresinin 180. âyet-i kerimesinde buyuruyor ki;

7/A'RÂF-180: Ve lillâhil esmâul husnâ fed’uhu bihâ ve zerûllezîne yulhıdûne fî esmâih(esmâihî), se yuczevne mâ kânû ya’melûn(ya’melûne).
En güzel isimler Allah'ındır, artık O'na onunla (esmaları ile) dua ediniz! Allah'ın isimlerini (mânâsını) saptıranları terket! Yapmış oldukları şeyden dolayı yakında cezalandırılacaklar.

Allah esması dışında kalan bu esmaları diğer mahlûkat da kullanılabilir.  Örneğin:  Rahmân, Rahîm, Kadir vs. isimlere sahip insanlar vardır. Ama ismi Allah olan hiç bir mahlûk yoktur.  Allahû Tealâ hiç bir şeyin Allah isminde isimlendirilmesine izin vermemiştir.

19/MERYEM-65: Rabbus semâvâti vel ardı ve mâ beynehumâ fa’budhu vastabir li ibâdetih(ibâdetihî), hel ta’lemu lehu semiyyâ(semiyyen).
Semaların, yeryüzünün ve ikisinin arasındakilerin Rabbidir. Öyleyse O’na kul ol! O’nun kulluğunda sabırlı ol! O’nun İsmi’yle isimlendirilen (bir kimse) biliyor musun?

Rabbimizin ismi El-İlâh’tır. ‘El-İlâh’ kelimesi Türkçemizde “Allah” olarak değerlendirilir. Arapça’da da “Allah” olarak değerlendirilir. Allahû Tealâ, Allah kelimesinin tekrarıyla zikretmemizi istiyor. Rabbimizin zikretmemiz gereken ismi ALLAH’dır. Allah ismi celalinin diğer bir ismi de ‘İsm-i Azam’dır (en büyük ismidir).

69/HÂKKA-52: Fe sebbıh bismi rabbikel azîm(azîmi).
O halde Rabbini “Azîm” ismiyle tesbih et.

87/A'LÂ-1: Sebbihısme rabbikel a’lâ.
Rabbinin “Âlâ” ismini tesbih et.

ü Kur’ân-ı Kerim’de Allah’ın adını “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah…” diye zikretme müessesesi farzdır:

73/MUZZEMMİL-8: Vezkurisme rabbike ve tebettel ileyhi tebtîlâ(tebtîlen).
Ve Rabbinin İsmi'ni zikret ve herşeyden kesilerek O'na ulaş.

Allahû Tealâ’yı,  Allah ismi şerifiyle zikretmek farzdır. Peki, günün yarısından fazla zikretmek, her gün Allah’ı çok zikretmek, zikirsiz geçen zamandan daha fazla Allah’ı zikretmek üzerimize farz mıdır? Evet, o da farzdır.

ü Allahû Tealâ’yı zikretmenin çok (yani günün 12 saatinden fazla) yapılması da farzdır.

33/AHZÂB-41: Yâ eyyuhellezîne âmenûzkûrullâhe zikren kesîrâ(kesîran).
Ey âmenû olanlar! Allah'ı çok zikirle (günün yarısından fazla) zikredin.

ü Allahû Tealâ’yı zikretmenin daimî yapılması farzdır.

76/İNSÂN (DEHR)-25: Vezkurisme rabbike bukreten ve asîlâ(asîlen).
Ve Rabbinin ismini sabah ve akşam zikret.

4/NİSÂ-103: Fe izâ kadaytumus salâte fezkurûllâhe kıyâmen ve kuûden ve alâ cunûbikum, fe izatma’nentum fe ekîmus salât(salâte), innes salâte kânet alel mu’minîne kitâben mevkûtâ(mevkûten).
Böylece namazı bitirdiğiniz zaman, artık ayaktayken, otururken ve yan üstü iken (yatarken), (devamlı) Allah'ı zikredin! Daha sonra güvenliğe kavuştuğunuz zaman, namazı erkânıyla kılın. Muhakkak ki namaz, mü'minlerin üzerine, "vakitleri belirlenmiş bir farz" olmuştur.

21/ENBİYÂ-20: Yusebbihûnel leyle ven nehâre lâ yefturûn(yefturûne).
Onlar, gece ve gündüz ara vermeden (Allah'ı) tesbih ederler (daimî zikrin sahibidirler).



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.