30 Ekim 2017 Pazartesi

Kitap Ehli III



Kitap Ehli III

Kitapların dînde önemi nedir?

Allahû Tealâ buyuruyor ki:

5/MÂİDE-68: Kul yâ ehlel kitâbi! lestum alâ şey’in hattâ tukîmût Tevrâte vel İncîle ve mâ unzile ileykum min rabbikum ve le yezîdenne kesîren minhum mâ unzile ileyke min rabbike tugyanen ve kufr(kufren), fe lâ te’se alâl kavmil kâfirîn(kâfirîne).
De ki; "Ey Ehli Kitap! Tevrat'ı, İncil'i ve size Rabb'iniz tarafından indirileni, yerine getirip uygulamadıkça siz birşey (bir din) üzerinde değilsiniz. Ve sana Rabb'inden indirilen, mutlaka onların bir çoğunun azgınlık ve küfrünü artırır. Artık sen kâfirler topluluğuna üzülme.

Allahû Tealâ Tevrat'ta da, İncil'de de, Kur'ân-ı Kerim'de de 7 safha ve 4 teslimi emretmiş. 7 safha ve 4 teslimin muhtevasında Allah'a ulaşmayı dilemek, mürşide ulaşmak, ruhu Allah'a teslim etmek, fizik vücudu Allah'a teslim etmek, nefsi Allah'a teslim etmek, irşada ulaşmak ve iradeyi Allah'a teslim etmek var. Teslim keyfiyetinin muhtevasına baktığımız zaman Tevrat'ta da, İncil'de de, Kur'ân-ı Kerim'de de 7 safha ve 4 teslimin farz olduğu ve Hz. Musa, Hz. İsa'ya ihsanla tâbî olanların tıpkı Peygamber Efendimiz (S.A.V) ile ona tâbî olan sahâbe gibi 7 safha ve 4 teslimi yaşadıklarını görüyoruz.

Öyleyse aynı şartlar insanlık tarihi boyunca hep aynı standartlarda insanlara tebliğ edilmiş ve bir defa daha dile getirilmiş. Onların çoğu, Allah'ın temel şartlarını zamanımızda olduğu gibi unutmuştur. Allahû Tealâ "Sana indirilen Tevrat'ın ve İncil'in aynı olan sana indirilen temel hükümleri, onları kızdırır, onların küfrünü artırır.' diyor. Şu anda ehli kitabın da İslâm'ın da yaşamakta olduğu Kur'ân-ı Kerim'e aykırı bidatler, tabiatıyla o zaman ehli kitapta da mevcut idi. Çünkü İslâm, Allahû Tealâ'nın indirdiği Tevrat'taki ve İncil'deki temel emirleri aynen tebliğ ediyor.

Kitaplar Allah’ın vahyini ifade eder. Hanif olmanın temeli Allah’a teslim olmaktır. Kâinatın tek dîni hanif dînidir. Bu dîn insanlara Allah’a ruhu, vechi, nefsi ve iradeyi teslim etmeyi emreder.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) ve bütün sahâbe,  Hz. İsa ve havarileri,  Hz. Davud ve ona tâbî olanlar, Hz. Musa ve ona tâbî olanlar, Hz. İbrâhîm ve ona tâbî olanlar  hepsi teslimleri gerçekleştirdiler.

Tevrat, İncil’i gelecek bir kitap olarak müjdelemektedir. İncil, Kur’ân-ı Kerim’i gelecek bir kitap olarak müjdelemektedir. Tevrat, Hz. İsa’nın geleceğini söylemekte, İncil Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) Efendimizin geleceğini müjdelemektedir. Yani Allah-û Tealâ bütün peygamberlere aynı şeyleri öğretmiştir. Söz konusu olan 7 safha 4 teslimdir.

Zamanımızda 3 tane mukaddes kitap, bir de sahifeler, Zebur kalmıştır. Ama Allah-û Tealâ Hz. İbrâhîm’e de Kitap verdiğini söylüyor. Hz. İsmail’e de Kitap verdiğini söylüyor, Hz. Yâkub’a da, Hz. Nuh’a da Kitap verdiğini söylüyor. Nebî olarak geçen bütün peygamberlere, Allahû Tealâ Kitap ve nübüvvet vermiştir. Her biri aynı şeriat Kitabını almışlardır. Yani Hz. Nuh’a verilmiş olan şeriatla, Peygamber Efendimiz (S.A.V)in Kitabındaki şeriat, birbirinin aynıdır.

7 safha 4 teslimi içeren 3 temel Kitap da aynı şeyleri söylüyorlar. Allahû Tealâ’ya nasıl ulaşmayı dileyeceğimizi, nasıl dalâletten kurtulacağımızı, hidayet ehli olacağımızı, 4 tane teslimi nasıl gerçekleştireceğimizi söylüyorlar. 3 kitap da 28 basamaklık hidayeti nasıl yaşayacağımızı anlatır.

Öyleyse görülüyor ki; böyle bir dizaynda Allahû Tealâ’nın kitapları arasındaki hükümlerin, özelliklerin ve hedeflerin bugün ellerde dolaşan Tevrat’ta, İncil’de, Kur’ân-ı Kerim’de aynı olduğu kesinlik kazanıyor. Allah’ın hükmü Allah’a teslim olmaktır. Şunu bilmeliyiz ki, bütün peygamberlerin, bütün kutsal kitapların hedefleri aynıdır. Yüce Rabbimiz Hz. Musa'ya Tevrat'ı, Hz. Davut'a Zebur’u, Hz. İsa'ya İncil'i ve Peygamber Efendimiz (SAV)'e de Kur’ân-ı Kerim'i indirmiştir. Bütün mukaddes kitaplar bir nurdur, bir hidayet rehberidir. O halde yapılan bütün açıklamalar sadece İslâm dünyasına değil, bütün dinlerin sahiplerine ışık tutacaktır.


Allah razı olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.