31 Ekim 2017 Salı

İncil’de 7 Safha 4 Teslim II

 İncil’de 7 Safha 4 Teslim II

2. safha: Mürşide tâbî olmak:

Matta 3: 1, 2, 3, 6, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17. âyetler bakalım ne diyor? Mürşide tâbî olmayı hangi standartlarda anlatmış İncil?

Matta 3: 1-2-3 O günlerde Vaftizci Yahya Yahudiye Çölü'nde ortaya çıktı. şu çağrıyı yapıyordu: Tövbe edin! Göklerin Egemenliği yaklaşmıştır. Nitekim Peygamber İsa aracılığıyla sözü edilen kişi Yahya'dır. Yeşaya (İsa) şöyle demişti: "Çölde haykıran,'Rab'bin yolunu hazırlayın, geçeceği patikaları düzleyin' diye sesleniyor."
Matta 3: 5-6 Yeruşalim, bütün Yahudiye ve Şeria yöresinin halkı ona geliyor, günahlarını itiraf ediyor, onun tarafından Şeria Irmağı'nda vaftiz ediliyordu.
Yahya herkesi vaftiz ediyordu. Bizim mürşide tâbiiyetimizle aynı hüviyet. Mutlaka boy abdesti almak lâzım mürşide tabiiyet sırasında. Bu da nehre bütün vücudunu sokup bir boy abdesti aldırdıktan sonra tâbiiyetini tamamlıyor. Günahlarını itiraf ediyorlar ve Yahya tarafından vaftiz ediliyorlar. Yani el öptürülüyorlardı ve tâbiiyet gerçekleştiriliyordu.
Matta 3: 11 Gerçi ben sizi tövbe için suyla vaftiz ediyorum, ama benden sonra gelen benden daha güçlüdür. Ben O’nun çarıklarını çıkarmaya bile layık değilim. O sizi Kutsal Ruh’la ve ateşle vaftiz edecek.
Matta 3: 13-16 Bu sırada İsa, Yahya tarafından vaftiz edilmek üzere Celile’den Şeria Irmağı’na, Yaya’nın yanına geldi. Ne varki Yahya, “Benim senin tarafından vaftiz edilmem gerekirken sen mi bana geliyorsun?“ diyerek O’na engel olmak istedi. İsa ona şu karşılığı verdi; “Şimdilik buna razı ol! Çünkü doğru olan her şeyi bu şekilde yerine getirmemiz gerekir.“ O zaman Yahya O’nun dediğine razı oldu. İsa vaftiz olur olmaz sudan çıktı. O anda gökler açıldı ve İsa, Tanrı’nın ruhu’nun güvercin gibi inip üzerine konduğunu gördü.
Burada Hz. İsa’nın açık bir şekilde Hz. Yahya’ya tâbî olduğunu görüyoruz. Hz Yahya’nın tâbîyet işlemini zaten devam ettirdiğini görüyoruz. Demek ki; vafdiz olmak dedikleri şey, aslında boy abdesti alarak bir mürşide mutlak olarak tâbî olmak. Bizdeki boy abdestine paralel şey, bütün vücuduyla suya girip hiç açık yer kalmadan bütün vücudunun suyla ıslanması.
2. Safha ile ilgili diğer âyetler:
Korintoslulara 1. Mektup 12: 13 İster Yahudi ister Grek, ister köle ister özgür olalım, hepimiz bir beden olmak üzere aynı Ruh'ta vaftiz olduk ve hepimizin aynı Ruh'tan içmesi sağlandı.
Elçilerin işleri 9: 17 Bunun üzerine Hananya gitti, eve girdi ve ellerini Saul’un üzerine koydu.“Saul kardeş“ dedi , “Sen buraya gelirken yolda sana görünen Rab, yani İsa, gözlerin açılsın ve Kutsal Ruh’la dolasın diye beni yolladı.“
Havariler, mürşide tabi olmuşlar:

Philipililer 1: 19 Çünkü dualarınızla ve İsa Mesihin Ruhunun yardımıyla bunun bana kurtuluş getireceğini biliyorum.
1.Korintliler 15: 57 Tanrı'ya şükürler olsun! Rabbimiz İsa Mesih'in aracılığıyla bizi zafere ulaştıran O'dur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.