12 Eylül 2016 Pazartesi

KURBAN BAYRAMI

Eûzubillâhimineşşeytânirracîm Bismillâhirrahmânirrahîm
Kurban Bayramı Münasebetiyle (Fizik Vücudun Teslimi)
Hz. İbrahim A.S - Hz. İsmail A.S Kıssası
Bilindiği gibi Kurban Bayramında kurban kesmek Hz. ibrahim A.S ile Hz, İsmail A.S arasında geçen, her ikisi için de büyük bir teslimiyet imtihanını gerektiren olaydan sonra farz kılınmıştır. Bu imtihan, fizik vücudun Allah'a teslimi imtihanıdır.
Kurban kesmekteki amaç, bir hayvanı boğazlayıp, kan akıtmaktan öte, fizik vücud tesliminin hatırlatılması olmalıdır. Hz. İbrahim A.S ve Hz. İsmail A.S örneğiyle, Allah'ın dünya saadetini yakalamamızın farzlarından biri olan fizik vücudun teslimi farziyeti insanlara hatırlatılmıştır.
Bu olayın sonunda her ikisinin de en kıymetli şeyleri ellerinden alınacak, baba; oğlunun canına kıyacak, oğul da; canını teslim edecektir. Yeni bilenen bıçak, evlâdı kesmeyecek, taşı ortadan ikiye biçecektir. Her ikisinin teslimiyetinin sonunda Cebrail Aleyhisselâm bir koçla inecek, o günden sonra kurban kesmek, imkânı olanlar için, Allahû Tealâ tarafından farz kılınacaktır.
Kurban Bayramının ruhuna inildiğinde işte bu vechin teslimi gerçeğiyle karşılaşırız, Nefs olduğu halde, nefsin bütün karşı çıkmalarına rağmen, ruhun hasleti olarak ALLAH'IN EMRİNE İTAAT ETMEK, fizik vücudun teslimi demektir. Ki nefse rağmen bunu yapmak, ancak Allah'ın büyük yardımıyla gerçekleştirilebilecek güç bir iştir.
Allah, insanı üç vücudla yaratmıştır. Nefsi dizayn etmiş, ruhu üfürmüş, fizik vücudu halketmiştir. Bu üç vücudun hepsine de ayrı ayrı görevler vermiştir.
Birincil görevler, dünya hayatını yaşarken;
1- Nefsi tezkiye etmek,
2- Ruhu Allah'a ulaştırmak,
3- Vechi Allah'a kul etmektir.
Bunların yerine getirilmesi insana cenneti kazandırır.
İkincil görevler, yine dünya hayatını yaşarken;
1- Ruhu Allah'a teslim etmek,
2- Fizik vücudu Allah'a teslim etmek,
3- Nefsi Allah'a teslim etmektir.
Bunların yerine getirilmesi de insana dünya saadetini kazandırır.
YALNIZ...
- Bunların hiçbirisi mürşidsiz gerçekleştirilemez.
- Bunları yapabilmek için Sırat-ı Müstakim üzerinde olmak gerekir.
- Sırat-ı Müstakim, ölmeden önce, ruhu Allah'a ulaştıran yolun
adıdır.
- Sırat-ı Müstakim, rehbersiz aşılamaz.
Allah bizi, yukarıdaki farzları yerine getirelim diye yaratmıştır. Biz insanlarsa dünyayı otel, lokanta sanarak, devamlı şeytanın tuzaklarına düşmekteyiz.
AMAÇ, teslimlerin gerçekleştirilmesidir, ibadetlerse bunları yapmakta kullanacağımız ARAÇ'lardır. İslâmın 5 şartı sadece fizik vücudun yapacağı görevlerdir.
Hepsi amaca ulaşmak için birer araçtır. Şeytan ise bunları hedef olarak göstererek insanları aldatmaktadır Birincil görevler yerine getirilirken bunlar, zaten yapılır. Kaldı ki, nefsimizin ve ruhumuzun da yapacağı görevleri vardır ve ayrıdır.
Kur'ân-ı Kerim'in bu gerçeklerinden yola çıkarak, insanların, Kurban Bayramının asıl amacına ulaşmaları Kurban Bayramının da, insanların Allah'a teslimine vesile olması dileğiyle...
Allah razı olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.