26 Temmuz 2016 Salı

Hz. İdris (A.S)

                                           Hz. İdris (A.S)
                
             Bazı rivayetlerde Hz. Âdem’in vefatından sonra, Risalet’in oğlu Şit’e geçtiği bildirilmektedir.  Ancak Kur’an-ı Kerim’de onun hakkında bilgi verilmemiştir. Kur’an-ı Kerim’de ismi zikredilen peygamberlerin tarih itibariyle ikincisi olan Hz. İdris, müfessirlerin çoğunluğuna göre Nuh (A.S)’ın babasının dedesidir. Hz. İdris hakkında Kur’an-ı Kerim’de iki yerde bilgi verilmektedir:

21/ENBİYÂ-85: Ve ismâîle ve idrîse ve zelkifl(zelkifli), kullun mines sâbirîn(sâbirîne).
Ve Hz. İsmail ve Hz. İdris ve Hz. Zelkifli; hepsi sabredenlerdendir.

21/ENBİYÂ-86: Ve edhalnâhum fî rahmetinâ, innehum mines sâlihîn(sâlihîne). 
Ve onları, rahmetimizin içine dahil ettik. Muhakkak ki onlar, salihlerdendir.

19/MERYEM-56: Vezkur fîl kitâbi idrîse innehu kâne sıddîkan nebiyyâ(nebiyyen). 
Ve Kitap’ta İdris (A.S)’ı (da) zikret. Muhakkak ki O, sadık bir Nebî (Peygamber) idi.

19/MERYEM-57: Ve refa’nâhu mekânen aliyyâ(aliyyen).
Ve onu, yüce bir mekâna (makama, cennete) yükselttik.
            
        Müfessirler ‘yüce mekâna yükseltilme’ tabiri üzerinde çok çeşitli yorumlar yapmışlardır.  Bir kısmı bunun manevi bir mertebe olduğu üzerinde dururken bir kısmı da bu tabir ile Allahû Teâlâ’nın İdris (A.S)’ı semaya çıkardığının kastedildiğini söylemektedir. Ve bu konuda çok çeşitli rivayetler vardır.
Bizce, Allahû Tealâ'nın, "Onu yüce bir mekâna yükselttik." demesinden açıkça anlaşılmaktadır ki, Hz. İdris, Allah'ın katına yükseltilmiştir. Hz. İdris, Allah'ın cennetini görmek ister. Allahû Tealâ'ya müracaat eder. Allah, kalp gözüyle ona cenneti gösterir. Hz. İdris der ki: "Bu, bana yetmez. Ben oraya gelerek görmek istiyorum." Allahû Tealâ da onu cennetine alır. Hz. İdris, orayı gördükten sonra aşağı inmek istemez ve Allah da onun bu talebini kabul eder ve onu cennette bırakır.

Şu anda sadece Hz. İsa değil, Hz. İdris de fizik vücuduyla Allah'ın cennetindedir. Aralarında bir fark vardır. Hz. İdris dünyaya dönmeyecek ve orada kalacaktır. Tabiatıyla kıyamet günü hayat filmini seyredenlerden birisi de o olacaktır. Kıyamet günü oraya getirilecek ve o da cehennemi görecektir çünkü yalnız cenneti görmüş durumdadır. Sonra da cennetine geri dönecektir. Hz. İsa da şu an cennettedir ama kıyamet kopmadan evvel dünyaya mutlaka geri gelecektir.
            
       Kur’an-ı Kerim ve hadislerde, Hz. İdris’in ne zaman ve hangi kavme gönderildiği veya peygamberlik görevini yaparken nelerle karşılaştığı ile ilgili bilgi yoktur. Peygamberimiz (S.A.V), İdris (A.S)’in mübarek ve şerefli vasıflarını beyan etmiştir. Ve hadis kaynaklarında Peygamberimiz (S.A.V)’in Miraç yolculuğu esnasında, göğün katlarında diğer bazı peygamberler yanında Hz. İdris ile de görüştüğünü bildiren rivayetler mevcuttur. Yine rivayetlere göre Allahû Tealâ, Hz. İdris’e, yerin, göğün ve içindekilerin esrarı ile nice ilim ve hikmet ihtiva eden otuz sahife göndermiştir. Birçok ilmin üstadı olarak kabul edilen İdris (A.S), astronomi, hesap, tıp ve nebatatın sırları ile hikmet ve sanata ait pek çok ilimleri insanlara öğretmiştir. Hayvan derileri ile örtünen âdemoğluna elbise dikmeyi ve kalem ile yazı yazmayı, ilk defa, onun öğrettiği rivayet edilir.
                   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.