30 Temmuz 2016 Cumartesi

3. YEDİLİ BASAMAK IV

3. YEDİLİ BASAMAK

6. ni’met: Nefs tezkiyesine başlanmasıdır.


25/FURKÂN-70: İllâ men tâbe ve âmene ve amile amelen sâlihan fe ulâike yubeddilullâhu seyyiâtihim hasenât(hasenâtin), ve kânallâhu gafûren rahîmâ(rahîmen).
Ancak kim (mürşidi önünde) tövbe eder (böylece kalbine îmân yazılıp, îmânı artan) mü'min olur ve salih amel (nefs tezkiyesi) yaparsa, o taktirde işte onların, Allah seyyiatlerini (günahlarını) hasenata (sevaba) çevirir. Ve Allah, Gafur'dur (günahları sevaba çevirendir), Rahîm'dir (rahmet nuru gönderendir).

“İllâ men tâbe ve âmene ve amile amelen sâlihan”

illâ: Hariç (tövbe eden ve âmenû olan kişi, Allah’a ulaşmayı dilediği zaman 1. defa âmenû olan. Şimdi mürşidine ulaştığı zaman 2. defa âmenû oluyor).
ve amile amelen sâlihan: Nefsi ıslâh edici amel.

             “Islâh, salih, salâh” kelimesi aynı kökten gelir. Nefsi ıslâh etmek; nefsin afetlerini yok etmek mânâsına gelir. Kişi zikir yapar, Allah’ın katından gelen rahmet, fazl ve salâvât isimli nurlar o kişinin göğsüne ulaşır, göğsünden Allah’ın açtığı yoldan geçerek kişinin kalbine ulaşır ve kalpte %51 nur birikimi oluştuğunda “nefs tezkiyesi” gerçekleşir.

40/MU'MİN-40: Men amile seyyieten fe lâ yuczâ illâ mislehâ, ve men amile sâlihan min zekerin ev unsâ ve huve mu'minun fe ulâike yedhulûnel cennete yurzekûne fîhâ bi gayri hisâb(hisâbin).
Kim seyyiat (şerr, derecat düşürücü ameller) işlerse mislinden daha fazla cezalandırılmaz. Kadınlardan veya erkeklerden kim amilüssalihat (nefsi ıslâh edici ameller, nefs tezkiyesi) yaparsa işte onlar, (îmânı artan) mü'minlerdir. Onlar, cennete konulacak ve hesapsız rızıklandırılacaktır.

ve men: Ve kişi.
amile sâlihan: Salih amel işlerse.
min zekerin ev unsâ: Erkeklerden veya kadınlardan.
ve huve mu'minun: İşte onlar mü’minlerdir.
fe ulâike yedhulûnel cennete: Ve işte onlar böyle yaptıkları zaman.
yedhulûnel cennete: Cennete konulurlar.
yurzekûne fîhâ: Orada rızıklandırılırlar.
bi gayri hisâb: Hesapsız olarak, haddi hesabı olmayan (rızıklarla rızıklandırılırlar).

Amilüssalihat yapan kimdir? Nefsi ıslâh edici amel yapan, nefs tezkiyesi yapan kişidir. Nefs tezkiyesine başlayan kişinin nefsinin kalbinde her %7 nur birikiminde ruhu bir gök katı Allah’a doğru yükselir. Emmare, Levvame, Mülhime, Mutmainne, Radiye, Mardiyye ve Tezkiye kademeleri 7 tane gök katı olarak değerlendirilir.

-Nefs-i Emmare; ruh 1. gök katına ulaşır.
-Nefs-i Levvame; ruh 2. gök katına ulaşır.
-Nefs-i Mülhime; ruh 3. gök katına ulaşır.
-Nefs-i Mutmaine; ruh 4. gök katına ulaşır.
-Nefs-i Radiye; ruh 5. gök katına ulaşır.
-Nefs-i Mardiyye; ruh 6. gök katına ulaşır.
-Nefs-i Tezkiye; ruh 7. gök katına ulaşır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.