2 Nisan 2019 Salı

28 BASAMAK

28 BASAMAK

İşte bu noktaya kadar Allahû Tealâ'nın daveti açıkladık, bir garanti verdiğini açıkladık. Şimdi de reçeteye geçiyoruz. Bir insan acaba nasıl mürşidine ulaşacaktır ve Allah'a verdiği yeminleri yerine getirecektir?

Bir insanın Allah ile olan ilişkileri 28 tane basamakta gerçekleşiyor. Tam 28 basamak. Bu 28 basamak Asr Suresinde ifade buyrulmuş, Allahû Tealâ şöyle söylüyor:

103/ASR-1: Vel asr(asri).
Asra yemin olsun.

103/ASR-2: İnnel insâne le fî husr(husrin).
Muhakkak ki insan, gerçekten hüsrandadır.

103/ASR-3: İllâllezîne âmenû ve amilûs sâlihâti ve tevâsav bil hakkı ve tevâsav bis sabr(sabrı).
Ama âmenû olanlar (ilk 7 basamağı aşanlar), nefs tezkiyesi yapanlar (ikinci 7 basamağı aşanlar), Allah’a ruhu ulaşıp Hakk’ı tavsiye edenler (üçüncü 7 basamağı aşanlar) ve sabrı tavsiye edenler (dördüncü 7 basamağı aşanlar) hariç.


Asr Suresi 4 bölümden oluşuyor.

Birinci bölümde kişiler âmenû oluyor.
İkinci bölümde ıslah edici amellere, nefs tezkiyesine başlıyorlar.
Üçüncü bölümde Hakk'a ulaşıyorlar (Ruhen). Hakk'ı tavsiye etmeye başlıyorlar.
Dördüncü bölümde (son bölümde) nefslerini de Allahû Tealâ'ya teslim edip, bütün afetlerden kurtulmuş oluyorlar (sabırsızlık afetinden de) ve sabrı tavsiye edecek olan, sabır sahibi hüviyetine ulaşıyorlar. (Dördüncü 7 Basamak)

Böylece Allahû Tealâ bizleri dört tane 7 basamakla bir hedefe götürmek istiyor. Önce cennet saadetine sonra da dünya saadetine. Öyleyse Asr Suresi bir bütündür, 28 tane basamak ihtiva eder. Bir insanla Allahû Tealâ arasında, onları sıfırdan alan en üst seviye velayete ulaştıran 28 sekiz tane basamak var. Şimdi basamaklara beraberce bakalım:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.