29 Nisan 2019 Pazartesi

20. Basamak; Nefs-i Mardiyye

20. Basamak; Nefs-i Mardiyye

Şunu bileceğiz ki, biz ne zaman Allah'tan razı olursak, Allah da bizden aynı anda razı olur. Hatta Allah'ın üst seviye velîlerine yolda söylediği bir söz son derece dikkat çekicidir. Buyurur ki: 

"Ben senden razıyım, sen de Benden razı mısın?"

Oysa ki sıra nasıldı? Evvela kul Allah'tan razı olacaktı, radiye, sonra da Allah kuldan razı olacaktı, mardiyye. Ama bu Allah'ın velî kullarını onore etmek için kullandığı özel bir ifade; "Ben senden razıyım, sen de Benden razı mısın?" Sanki Allahû Tealâ kendisinden razı olmayacak olan kulundan razı olurmuş gibi. Böyle bir şey tabiatiyla mümkün değil. Allahû Tealâ kendisinden razı olmayacak olan kulundan asla razı olmaz. Eğer bir kişi derse ki size: 

"Allah benden razı olmuyor, neden razı olmuyor?" 

Siz de ona diyeceksiniz ki: 

"Sen Allah'tan razı mısın? Önce sen Allah'tan razı olacaksın, sen razı olduğun an Allah da senden razı olmuştur."

Neden böyle konuşuyoruz? Çünkü Allahû Tealâ nefsimizin 7 kademesinden, radiye ve mardiye dışındakileri ayrı ayrı âyetlerde söylediği halde, radiye ve mardiyeyi beraberce almış, "râdıyeten mardıyyeh (mardıyyeten)." diyor, araya başka bir kelime de sokmamış. Buradan anliyoruz ki, Allahû Tealâ ve Tekaddes Hazretlerinin bir kul hakkında radiye ve mardiye kademelerini ifade etmesi, o kişinin Allahû Tealâ'dan razı olmasını, Allah'ın da o kişiden razı olmasını ifade eder. Ve arada başka bir kademe olmadığı gibi, kulun Allah'tan razı olması anında Allah da ondan razı olmuştur. Allahû Tealâ'nın rızası son derece önemli bir olaydır. Çünkü, hepimiz (bütün insanlar) Allah'ın rızasını kazanmak üzere faaliyettedirler. 

Öyleyse, Allah'ın rızası üç ayrı cepheyi ifade eder. Birinci rıza, ikinci rıza ve üçüncü rıza. 

Birinci rıza: Ne zaman bir insan ruhunu Allahû Tealâ'ya teslim ederse, bu Allah'ın ilk rızasına o kişinin ulaşmış olması demektir. Allah'ın rızası doğrultusunda, Allah'ın rızasına uyan kişi, Allah'ın rızasını ne zaman kazanıyor demek ki? Ruhu Allah'a ulaştığı zaman, ilk teslim gerçekleştiği zaman. Onun için demiştik ki, kişi kalbinde Allah'a ulaşmayı talep ettiği bir noktaya ulaştığı an Allah ondan haberdardır, bu kişi Allah'ın rızasına tâbî olmuştur. Çünkü Allah'ın birinci rızası ne zaman teşekkül edecektir? Kişi ruhunu Allah'a ulaştırdığı zaman, Hakk'a ulaştırdığı ve teslim ettiği zaman. Bu ilk teslim ve ilk rızadır.

İkinci rıza ne zaman teşekkül edecektir? Kişi fizik vücudunu Allah'a teslim ettiği zaman, 25. basamakta.

Üçüncü rıza, ekber rıza ne zaman teşekkül edecektir? 27. basamakta, kişi nefsinin bütün afetlerinden kurtulup, nefsini de Allah'a teslim ettiği zaman.

Öyleyse biz burada Allahû Tealâ'nın ondan razı olduğu noktaya bakıyoruz. Bu başlangıç rızasıdır ve aynı anda Allah'ta ondan razı olur. Kişi de zaten hemen arkasından tezkiyeye ulaşacaktır. Beşinci basamak radiye, kulun Allah'tan razı olduğu basamak.

Altıncı basamak, mardiye, Allah'ın da kulundan razı olduğu basamak (Nur: %42).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.