31 Ekim 2017 Salı

Tevrat’ta 7 Safha 4 Teslim VII

Tevrat’ta 7 Safha 4 Teslim VII

7. safha (4. teslim): İradeyi Allah’a teslim etmek

Yasanın tekrarı-18/15: Tanrınız RAB size aranızdan, kendi kardeşlerinizden benim gibi bir peygamber çıkaracak. Onu dinleyin.

Yasanın tekrarı-18/18-19: Onlara kardeşleri arasından senin gibi bir peygamber çıkaracağım. Sözlerimi onun ağzından işiteceksiniz. Kendisine buyurduklarımın tümünü onlara bildirecek. Adıma konuşan peygamberin ilettiği sözleri dinlemeyeni ben cezalandıracağım.

Daniel-12/3: Bilgeler gök kubbe gibi, birçoklarını doğruluğa döndürenler, yıldızlar gibi sonsuza dek parlayacaklar.

“Bilgeler gök kubbe gibi parlayacaklar.” Yani gökyüzünde yıldızlar nasıl parlıyorlarsa öyle parlayacaklar. “Birçoklarını doğruluğa döndürenler.” Yani başkalarının nefs tezkiyesi yapmasına sebebiyet verenler. Bunlar elbette mürşidler. “Ve onlar sonsuza dek parlayacaklar.” diyor Allahû Tealâ. Burada irşad makamına ulaşıp teslimiyetini tamamlamış birisinden bahsediyor. İradeyi Allah'a teslim etmedikçe bu noktaya gelmek mümkün olmadığı cihetle Danyel’in (12) 3. chapteri. Sahâbeye nasıl Allahû Tealâ: “’Benim sahâbem gökteki yıldızlar gibidir. Onlarla yol bulurlar (yollarını tayin ederler, hidayete ererler.)” diyor Allahû Tealâ. Tıpkı onun gibi burada da bilgeler dediği irşad makamının sahipleri, iradelerinin Allah'a teslim edenler.

1.Samuel-9/9: Eskiden israil'de biri Tanrı'ya bir şey sormak istediğinde, “Haydi, biliciye gidelim" derdi. Çünkü bugün peygamber denilene o zaman bilici denirdi.

1.Samuel-9/18-19: Saul kent kapısında duran Samuel'e yaklaştı. "Bilicinin evi nerede, lütfen söyler misin?" dedi. Samuel, "Bilici benim" diye yanıtladı, "Önümden tapınma yerine çıkın. Bugün benimle birlikte yemek yiyeceksiniz. Yarın sabah düşündüğün her şeyi sana bildirip seni geri gönderirim.

Museviler, iradelerini Allah'a teslim etmişler:

Mika-3/8: Ama Yakupogulları'na isyanlarını, israil halkına günahlarını bildirmek için Ben RAB'bin Ruhu'yla, güçle, Adalet ve cesaretle donatıldım.

Mika-4/5: Bütün halklar ilahlarının izinden gitse bile, Biz sonsuza dek Tanrımız RAB'bin izinden gideceğiz. Yeruşalim halkı sürgünden dönecek

Nahum-1/15: işte, müjde getirenin ayakları dağları aşıp geliyor, Size esenlik haberini getiriyor. Ey Yahudalılar, bayramlarınızı kutlayın, Adak sözünüzü yerine getirin. O kötü ulusun istilasına uğramayacaksınız bir daha. Çünkü o büsbütün yok edildi.

Öyleyse Kur’ân-ı Kerim’de nasıl farz kılınmışsa 7 safha, Allah'a ulaşmayı (Allah’a mülâki olmayı) dilemekten başlayıp Allah'a iradeyi teslim etmekle noktalanan 7 safha; gördük ki Tevrat’ta da farz kılınmış ve Museviler 7 safhayı yaşamışlar.
                                    

Allah razı olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.