30 Ekim 2017 Pazartesi

Tevrat’ta 7 Safha 4 Teslim V

Tevrat’ta 7 Safha 4 Teslim V

5. safha (3. teslim): Nefsin teslimi

Mezmurlar-51/10: Ey Tanrı, temiz bir yürek yarat, Yeniden kararlı bir ruh var et içimde.

"Temiz bir yürek yarat." Nefsin kalbinin bütün afetlerden kurtulması, başlangıçta kapkaranlık ve %100 afetlerle dolu olan nefsin %100 hasletlerle donatılıp, tertemiz olması hali. İşte buna nefs tasfiyesi diyoruz. Nefsimiz ancak bu noktada Allah'a teslim olur ve nefsi Allah'a teslim etmeyi ifade ediyor. Ayrıca “Yeniden kararlı bir ruh var et içimde.” demekle nefsin, ruh haline gelmesini de ifade ediyor. Biliyorsunuz ki ruhun daima kalbi %100 faziletlerle doludur. Nefsin kalbi hasletlerle dolu. Faziletler nefsin kalbinin zamanla doldurulacağı güzellikler, fazıllar adını taşır. Ama ruhun kalbi hasletlerle doludur. Hiç değişmez ruh. İç dünyası hep hasletlerle doludur. Yani bu temiz bir kalbi ifade eder. Nefsin kalbi ruhta, ruhun kalbi %100 hasletlerle doludur ve bu onun tertemiz bir kalbi olduğunu ifade eder. Bu nefsin kalbini de öyle yaptığınız zaman nefsin kalbini tertemiz yapıyorsunuz. Ve böyle olduğu zaman nefsiniz ruh hüviyetine bürünüyor. Allahû Tealâ da burada: “Yeniden kararlı bir ruh var et içinde.” diyor. Yani hasletlerle dolu olmasa da fazıllarla dolu (faziletlerle dolu), olan aynı hüviyette olan bir nefs.  Öyle bir nefs ki bu, ruh hüviyetinde ve “kararlı bir ruh.” diye ifade etmiş Allahû Tealâ.

Yeremya-4/14: Ey Yeruşalim, yüreğini kötülükten arındır ki, kurtulasın. Ne zamana dek yüreğinde kötü düşünceler barındıracaksın?

Museviler, nefslerini teslim etmişler:

1.Krallar-3/6: Süleyman, "Kulun babam Davut'a büyük iyilikler yaptın" diye karşılık verdi, "O sana bağlı, doğru, bütün yüreğiyle dürüst biri olarak yolunda yürüdü. Bugün tahtına oturacak bir oğul vermekle ona büyük bir iyilik daha yapmış oldun.

1.Krallar-5/4: Oysa şimdi Tanrım RAB her yönden bana rahatlık verdi. Ne bir düşmanım var, ne de kötü bir olay.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.