21 Ekim 2017 Cumartesi

Hz. İsa ve Havarileri İslâm’ı Yaşadılar mı?

Hz. İsa ve Havarileri İslâm’ı Yaşadılar mı?

Sevgili kardeşlerim, konumuz Hz. İsa ve havarileri.

İnsanlık tarihi boyunca İlk peygamber ve ilk insan olan Hz. Âdem (A.S)’dan, son peygamber olan Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) Efendimiz’e kadar, bir tek dînden başka ikinci bir dîn hiç mevcut olmamıştır. Sadece bir tek dîn mevcut olmuştur; o dîn hanif dînidir; Hz. İbrâhîm’in hanif dîni.

Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in yaşadığı dînin bütün özellikleri, hanif dîninin özellikleridir. Allahû Tealâ buyuruyor ki:

42/ŞÛRÂ-13: Şerea lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrekû fîh(fîhi), kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyh(ileyhi), allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).

Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in Kur’ân’daki şeriatı, daha evvel Hz. İsa’ya verilen, ondan evvel Hz. Musa’ya verilen, ondan evvel Hz. İbrâhîm’e verilen, ondan da evvel Hz. Nuh’a verilen, en evvel Hz. Âdem’e verilen şeriatla aynı şeriattır. Bu şeriatın temeli, dîni ayakta tutmak ve fırkalara ayrılmamaktır. Âdem (A.S)’dan Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e kadar hiçbir zaman şeriat değişmemiştir. Ve bugüne kadar şeriatta hiçbir değişiklik olmamıştır; Bu şeriat hep 7 safha ve 4 tane teslimi içermiştir.

Bütün peygamberler aynı şeyi yaşadılar ve onların kavimleri de aynı şeyi yaşadı.

22/HACC-78: Ve câhidû fillâhi hakka cihâdih(cihâdihî), huvectebâkum ve mâ ceale aleykum fid dîni min harac(haracin), millete ebîkum ibrâhîm(ibrâhîme), huve semmakumul muslimîne min kablu ve fî hâzâ li yekûner resûlu şehîden aleykum ve tekûnû şuhedâe alen nâs(nâsi), fe ekîmûs salâte ve âtuz zekâte va’tesımû billâh(billâhi), huve mevlâkum, fe ni’mel mevlâ ve ni’men nasîr(nasîru).
Ve Allah'da hakkıyla cihad edin. O, sizi seçti. Dînde sizin için bir zorluk kılmadı ki; o, babanız İbrâhîm (A.S)’ın dînidir. O, sizi daha önce de “müslümanlar” (Allah’a teslim olanlar) olarak isimlendirdi. Bunda da (Kur’ân-ı Kerim’de de), resûl size şahit olsun ve siz de insanlara şahitler olasınız diye. Öyleyse namazı ikame edin (kılın), zekâtı verin, Allah’a sarılın (Allah’ın Zat’ında yok olun). O, sizin Mevlâ’nız. (O), ne güzel Mevlâ (dost) ve ne güzel yardımcı.

İşte Hz. İbrâhîm deyince, Hz. İbrâhîm’in dînine göz atmak mecburiyetindeyiz. Dîninin adı; hanif dîni. Hanif dîni müslümanlıktır. Hanif dîni hristiyanlıktır. Hanif dîni musevîliktir. Ama üçünün de birbirinden farkı yoktur. Allahû Tealâ Kur'ân, İncil ve Tevrat olmak üzere 3 kitabın üçünde de açık ve kesin olarak: “Bu dîn Hz. İbrâhîm’in hanif dînidir.” diyor.  O zaman dînler diye bildiğimiz bu üç dînin  üçü de Hz. İbrâhîm’in hanif dînidir.

Hz. İbrâhîm’in hanif dîninin muhtevası nedir?
Hz. İbrâhîm’in hanif dîni 7 safha 4 tane teslim içerir. Kur'ân-ı Kerim’i incelediğimiz zaman Allahû Tealâ’nın açık bir şekilde bunu ortaya koyduğu görülmektedir. Hz. İbrâhîm’in hanif dîni kurtuluştur ve 3 temel esası vardır:

1- Vahdet: Allah’ın tekliğidir. Tek bir ilâh vardır.
2- Tevhid: Allah'a mülâki olmayı dileyenlerin oluşturduğu, 7 safhanın 7’sinden de insanların bulunduğu tek bir topluluk.
3- Teslim: Ruhun, vechin, nefsin ve iradenin Allah’a teslimi.

Allahû Tealâ bütün peygamberler gibi Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in de hanif olduğunu söylüyor:

30/RÛM-30: Fe ekim vecheke lid dîni hanîfâ(hanîfen), fıtratallâhilletî fataran nâse aleyhâ, lâ tebdîle li halkıllâh(halkıllâhi), zâliked dînul kayyimu ve lâkinne ekseren nâsi lâ ya’lemûn(ya’lemûne).
Artık hanif olarak kendini (vechini) dîn için ikame et, Allah’ın hanif fıtratıyla ki; Allah, insanları onun üzerine (hanif fıtratıyla) yaratmıştır. Allah’ın yaratmasında değişme olmaz. Kayyum olan (kaim olacak, ezelden ebede kadar yaşayacak) dîn budur. Fakat insanların çoğu bilmez.

Bakıyoruz ki;  İslâm dîni = hanif dîni.
Bakıyoruz ki;  hristiyanlık = hanif dîni.
Bakıyoruz ki;  musevîlik = hanif dîni.
Kur’ân-ı Kerim’de hiçbir değişiklik yapılmadığı için üçünün de Hz. İbrâhîm’in hanif dîni olduğunu sahih olarak görebilmekteyiz.

"Havariyyun" kelimesi, "halis" anlamına gelen "haver" kelimesinin çoğuludur. Hz. İsa'yı tasdik eden ilk 12 kişiye verilen bir isimdir. Bu 12 kişinin isimleri şöyledir:

  • Batrus (Şem'uni Safa)
  • Andiryas (Batrus'un kardeşi)
  • Yuhanna
  • Filip
  • Yakupi Ekber
  • Bar Timli
  • Tuma
  • Meta
  • Siymen (Buda Şem'un)
  • Tadyus
  • Yakubi Asgar
  • Yahuda (Buda)      


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.